Waar doen we het voor
Ieder jaar beginnen wij voor de grote vakantie met onze vergaderingen voor de volgende editie. De vraag wordt dan ook uitgezet aan het UMCG Kanker Researchfonds welke projecten om ondersteuning vragen. Begin september ontvangen wij een lijst met onderzoeken/projecten. Vele bestuursleden zijn helaas ervaringsdeskundige en dat betekent dat eenieder andere prioriteiten stelt. Na overleg gaan wij democratisch stemmen en maken wij bekend waar wij dit jaar voor gaan!
De gekozen projecten voor 2025 zijn:
Selectieve verwijdering van intra-tumorale Tregs; een nieuwe strategie om de effectiviteit van kankerimmunotherapie bij endometriumkanker te verbeteren.
Prof. dr. W. Helfrich
Kosten €100.000,-
Immunotherapie tegen kanker heeft al veelbelovende resultaten laten zien, maar een groot probleem blijft de aanwezigheid van bepaalde afweercellen, de zogenaamde regulatoire T-cellen (Tregs), in tumoren. Deze Tregs remmen de werking van immunotherapie. Ons onderzoek richt zich op het specifiek uitschakelen van deze Tregs in tumoren (IT-Tregs), zodat immunotherapie beter werkt. We willen dit doen door middel van geavanceerde technieken die het mogelijk maken om alleen de IT-Tregs aan te pakken, zonder andere belangrijke afweercellen te verstoren. Het doel is om nieuwe antilichamen te ontwikkelen die de IT-Tregs uitschakelen, zodat het immuunsysteem kankercellen kan aanvallen zonder schade aan gezonde weefsels. Deze aanpak kan de behandeling van kanker aanzienlijk verbeteren en betere resultaten opleveren voor patiënten.
Aanvraag voor een Nucleofector 4D-systeem voor efficiënte CRISPR/Cas9-bewerking van primaire hematopoëtische stamcellen om op betrouwbare en efficiënte wijze preklinische menselijke kankermodellen te creëren.
Dhr. A.T.J. Wierenga
Kosten €26.907,-
In het laboratorium van de afdelingen Hematologie, Oncologie en Gynaecologische Oncologie wordt onderzoek gedaan naar hoe kanker ontstaat en zich ontwikkelt. Veel kankers beginnen door DNA-fouten in cellen, waardoor deze ongecontroleerd gaan groeien. Om te begrijpen wat deze fouten doen, gebruiken we de CRISPR/Cas9-techniek, waarmee we DNA heel precies kunnen aanpassen. Om dit in cellen toe te passen, gebruiken we een techniek genaamd electroporatie, waarbij een elektrische stroom DNA en eiwitten in de cellen brengt.